Limpoon Primary School (I), Standard 5 Green, 1977.

I got an email from En Md Kamal Adnan, a fellow Batu Pahat folk, born in Parit Sulong.

He would like to share this picture with his classmates and also to find long lost friends.
This is his primary school photo taken in 1977 at Limpoon Primary School (I), Standard 5 Green.

Limpoon Primary School - 1977 - Standard 5 Green

The teachers from left, Cikgu Reduan, Cikgu Daim b Asar (currently YDP PIBG of SRKL(1), Headmaster, Cikgu Ismail Endin, Cikgu Rahmat. The two teachers on the right, the names have slipped his mind.

I  have sharpened the photos a bit, so that you can spot yourself if you are here.

Limpoon Primary School - 1977 - Standard 5 Green

Limpoon Primary School - 1977 - Standard 5 Green

Kamal has been trying to look for Tee See Wee, one of his friends that he missed dearly. If anyone knows where Mr Tee is, drop a comment here, or email me. I will forward the details to Kamal.

Hope all of you will get to find long lost friends here.

This article has been viewed (1764) times

50 thoughts on “Limpoon Primary School (I), Standard 5 Green, 1977.

  1. cekodok on

    The chinese teacher beside Mr. Tan Eng Thai always drove his Morris Minor. nama sudah lupa…

  2. Md Kamal on

    Yeah, I the teacher beside Mr Tan Eng Thai, taught us english in standard 2. He was a great artist as well. During Nursery Rhymes, he would write very nicely on the black board and half of it he would draw very nice picture. I had misplaced my standard 1 class photo with Mr Chang as the class teacher. Mr Chang was a fatherly type teacher. He was very nice. I miss him as well.

  3. I was a student of Limpoon School (Standard 6 in 1975). Would love to get in touch with lost class mates pls! Teachers: Ms Lim Tin Tin, Ng Boon Lam, Ismail Endin, Lim Sir Siew, Rahmat, Ridhuan, Ahmad Rais, Mr Tan, and many more.

    Please write to me!

  4. Kamal on

    (Refering to the class photo) Those who knows the whereabouts of my ex-colleagues pls e mail me at kamallps1@yahoo.com.my. I can still remember few of them :Azmi, Azman, Hatta, Fadhil, Mustafa, Zainurin, Nasirudin, Michael, Hishamuddin, Achin, Shahril, Lim Kim Hock, Tee See Wee, Halim, Hanafiah, Vincent, Lim Sim Guan, Shamsul, John, Sharif, Zulhizan, Amin, Hisham, Saifuddin, Zulkifli, Wan Hasli and the other Azmi. The rest so sorry I could not remember your names but you were great friends too.

  5. adnin ong on

    Salam…
    Nama cikgu yang sorang tu Mr Ho Ah Huat kalau tak silap.Baris dari belakang,Azmi,Aziz,Azman,Hatta,Haris,Fadil,Mus,Kamal,Shide,x tahu,Nurin,Alias,Razak,Nizan,Zahid,Zul Saim & Nasir.

    Selamat Hari Raya
    adninongabdullah@yahoo.com.my

  6. syed ismail keje kat may bank lagi ke.. syed stopa kerek cam dulu jugak ke….

  7. jangan lupa ngan cikgu zainab ….emak Nasiruddin Hamzah. Cikgu yang cantik segala-galanya.

  8. yang gemuk tu nama dia paul ng bukan JOHN…..rrr lupa la tu.

  9. Al Fatihah….. untuk arwah Mohd Rizal bin Mohd Rashid…Amin

  10. lim poon on

    wa pun sama la tarak suka itu syeeed mustafffa..sekolah punya jam dia manyak sombong ooo. sikalang klau jumpa pun tak payah tengok dia punya muka la…tak la babut punya olang..ho ho ho

  11. lim poon on

    wa dulu sikit taun ala nampak aziz zaki, man jumaat, azhar ahmad kat KL at this moment wa tak tau…

  12. muttusamy on

    itu kamal pun sekolah punya jam ada sombong banyak kalu…

  13. eddy bp on

    Kata orang keturunan SYED tu golongan org yang baik-baik la..Tapi pelik kan ada syed yang tak bagus. Tapi…aa…a tak tahu la. Dah lama tak tengok jambul Cikgu Daim dan Mrs Lim Tin Tin…paling sexy era 70an.

  14. karipap lecak on

    Siapa pernah sekolah kat HSBP mesti ingat, brother yang jual karipap kat tepi pagar tepi asputra. Adik dia nama Zol , dulu kerja BSN kat Parit Sulong.

  15. Md Kamal on

    Muttusamy : I tak ingat la ada kawan nama Muttusamy. Sori kalau I lupa. BTW Md Kamal and Kamal are two different person.
    Limpoon : Last i jumpa Azman Jumaat in 1993 if not mistaken. Masa tu dia kat Maybank, Leboh Pasar KL.
    Kamal : U Mustafa Kamal ke?
    Adnin Ong : U apa nama dulu ha? U kenal I, I mesti kenal U.U ada ingat Tee See Wee tak? dia tu best friend aku. Tak tau dimana dia sekarang.

  16. Md Kamal on

    Jumpa Nasiruddin semasa di ITM, Shah Alam, 1987. Pas tu tak jumpa lagi. Ada juga jumpa Aminuddin (melutut,depan sekali 1st dari sebelah kiri) tapi nasib I tak baik sebab dia kata tak kenal I? Ade ke patut? Tak pe lah….. Satu lagi, kengkawan kalau post komen gunalah nama betul, kalu nama samaran tak kenallah! Harap minta kerjasama yea?

  17. Md Kamal on

    Muttusamy, malam tadi i tak boley tidur sebab memikirkan mana datang si Muttusamy nie!! Masa darjah 2 tau 3 i ada seorang kawan bangsa india, tp tak ingat nama dia. You all ingat tak si Tikus? Masa darjah 5 tu tak pasti dia 5 merah atau hijau. Masih ingat tak macamana dia dapat nick name tikus? Masa darjah 1 atau 2, cikgu terjumpa seekor tikus dalam beg dia!!! Lim Kim Hock keja dengan Xialeng (pet fish breeding co.) sbg Akauntan. Tak tau samada masih di sana atau tidak.

  18. Md Kamal on

    Mustafa dulu selalu buli aku. Kalau cakap sambil jeling mata kat aku dan mengetap bibir….takut aku. Aku ingat lagi, ye lah aku english bukannya pandai pronounce. Kat panggung REX ada poster filem GIANT. Aku bagi tau sama Mus, “Mus…kat panggung REX dah ada filem GIAN!!” Tersentap Mus mendengarnya, seraya dia berkata “GIANT LAH BODOH!!”. Sampai ari ni kalau aku lalu pasaraya Giant, aku ingat Gian, aku ingat Mustafa. Bila aku bagitau anak2 aku, terbahak2 mereka mendengar cerita bapaknya nie. Mustafa kalau engkau baca ni, tolong komen sikit apasal engkau suka buli aku?

  19. Tasik Y on

    Encik Md Kamal….saya pasti Muttu tu saje menyakat awak la. Aku rasa semua budak2 5 Hijau ok..berbudi pekerti mulia. Mengenai Mustaffa berkaitan cerita buli, jeling, bodoh dan gian tu kita org pelik juga sebab masa kat kelas engkau 2 orang baik macam kembar siam. Tergamak dia buli engkau.Kalau nak cari Nasiruddin tanya kat sepupu dia di Kedai Suratkhabar Halim Parit Sulong.Sedih aku Mal sebab Aminudin Majid buat2 tak kenal engkau.Nak tanya tikus tu siapa nama dia ?

  20. penggaram on

    Mal Adnan….nak tanya engkau berdiri sebelah kiri Rashidee Hassan tu sapa ye..? Baris tengah 4 dari kiri nama dia apa..? Setahu saya Rizal dah pulang ke Rahmatullah, yang lain-lain sihat lagi ke..? Ada tahu perkembangan mereka tak ? Ada member bagitahu Nasiruddin kerja kat BP..tapi di mana tak tahu. Mail Arab ngan Shahril Abdullah dah lama betul tak jumpa kan ? Acin kerja kat mana skrg ni..Budak pandai ainul,zulhizan dgn saifuddin mesti dah kaya skrg ni..

  21. mee racun on

    alamak…mesti teringat hanizan suka bergendang dan melukis. Sportman Achin.Aziz Zaki tu terror main bola tapi tak nak wakil sekolah.Kamarudin jaguh lontar lembing. Wan Hasli hero Pt. Raja. Halim gengster Bagan.Micheal pernah tangkap ikan rainbow dengan aku kat parit sekolah. Fadzil handsome….dengar2 mengajar skrg ni. Haris Jafri ketua gang hitam. Man Jumaat kaki pukul.KALAU KITA SEMUA JUMPA SEMULA AMACAM…

  22. lim poon on

    Waaaaaa….sikalang sutak ala manyak olang antar celita flashback2 punya jam. Bila mau semua olang jumpa ..makan busat.
    Gong XI FAA Chai..tapi itu olang soombong tak mau tengok muka la.
    Hallo hallo kawan aa.. U telstar sama cekodok sama adnin ong sapa nama butut2 full name aaa. Kasi contact no puun lagi babut. Kita boleh minum kopi tarak mabuk punya. Telima kasih Oooo..

  23. Tasik Y on

    Selamat Maju Jaya kepada semua bekas pelajar Lim Poon 1, Batu Pahat.

  24. Rasa sayu bila dibaca. Alangkah indahnyer masa sekolah dulu.

  25. Md Kamal on

    Tasik Y,Penggaram, BPboy,anda suma membuat aku smakin kompius. Bagila nama betul. Anyway aku appreciate you all punya komen kat sini. Kalau sudi email jer aku kat kamallps1@yahoo.com.my . Tasik Y, sapa kata aku dan Mustafa macam kembar siam? Engkau tengok kami bahagia, tapi dalam ati aku memendam rasa. Kalau aku jumpa si Mus, aku nak cubit bibir dia.Penggaram , sebelah Shide tu aku tak ingatla nama dia.Yang 4 dari kiri baris tengah pun aku tak ingat.Aku ada dengar pasal Zulhizan dari Nasiruddin 20 tahun dulu semasa di ITM Shah Alam , tapi tak sedap lar nak citer kat sini.16 tahun dulu ada ternampak Acin dalam bas Alex di JB. Lambat post komen, sebab raya cina balik Pt Sulong, maxis broadband tak ada coverage.

  26. Nadia Chin Abdullah on

    Assalamuallaikum semua budak 5 Hijau. Saya tertarik dengan kenangan indah anda semua. Kalau tengok dalam gambar di atas,semua nampak cerdik pandai. Pakaian kemas dan pasti taat dengan tunjuk ajar cikgu. Kalaulah guru-guru anda masih hidup dan berkesempatan berjumpa dengan kamu semua, pasti mereka akan menangis GEMBIRA kerana telah berjaya membimbing anda semua BUDAK 5 HIJAU menjadi INSAN CEMERLANG.Tuan-tuan sekelian janganlah lupakan jasa GURU anda. Carilah mereka jika anda mempunyai kelapangan masa. Ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada guru-guru yang telah banyak berjasa.

  27. Md Kamal on

    Kalau Cik Nadia nak tau, kelas kita memang best. Yang tak boleh saya lupa, budak no 1 kelas 5 merah di masukkan ke kelas 5 hijau pada penggal berikutnya. Masuk kelas kita orang dia pun maintain nombor satu jugak…nombor satu dari bawah!

    Cikgu Ismail (HM) ialah guru Inggeris kita orang. Misai melenting. You tengok muka dia pun tau kan. GARANG MACAM HARIMAU BUAS!! Kalau nampak kelibat dia jer, semua jadi senyap. Bila datang kekelas, buku di kelepit di bawah ketiak sebelah kiri, tangan sebelah kanan pulak memegang rotan. Sedap rotan dia tu, I pernah rasa jugaklah…..Semuanya disebabkan oleh I salah pronounce. Ada ker patut kat buku tulis “Excuse me, sir!”, I baca : “EXERCISE ME , SIR!!”. Haru…kena rotan kat belakang ader la 2/3 kali. Berdesup! Balik takut nak bagi tau mak bapak. Itu zaman dulu. Kalau sekarang, tak taula apa nak jadi.

  28. Md Kamal on

    Ingat tak si Ainul badan dia ajer besar, tapi gembeng penakut. Azmi kecik (anak polis) suka kacau dia! Ada sekali tu dia ugut Ainul guna rantai besi…apa lagi bapak Ainul pun datang sekolah. Azmi kecut ajer. Takut nak pandang bapak si Ainul!!

    Aku patut beri kredit kat Fadil sebab gambar kelas ni aku pinjam dari dia pada tahun 1982. Kami sekolah berlainan. Tiba2 terjumpa dia dan beberapa kawan yang lain (x ingat lagi siapa mereka) di Sekolah Men. Munsyi Sulaiman atau Sek. Tun Aminah semasa pertandingan bahas bahasa Inggeris. Aku ambil alamat dia dan minta gambar kelas ni.

    Ingat tak masa darjah 2 atau 3, cikgu yang mengajar tulisan jawi ialah seorang guru wanita berbangsa Cina yang maskara nya melentik macam apa ntah? Dah tu kalau masuk kekelas sebelah tangan bawa kasut spare?

    Masa darjah 4, Tee See Wee hari2 bagi aku 10 sen sebab berjaya menjawab teka tekinya. Aku ingat lagi masa darjah 4 ada sorang cikgu pompuan (yang alim2 dan pakai tudung labuh) puji aku dan TCV sebab duduk sebelah menyebelah. Kembang siot!! Yang lain2 duduk dengan kawan sebangsa.

    I beg to all my friends pls email me at kamallps1@yahoo.com.my. Thank you so much for your effort!

  29. Nadia Chin Abdullah on

    Salam Encik Md Kamal. Boleh tak encik sebutkan nama-nama kawan encik yang dah berjaya dan bergaya sekarang ini. Kalau encik boleh nyatakan di mana mereka sekarang ini, mungkin ramai adik-adik kita yang dapat mengenali dan memberitahu mereka tentang kewujudan website ini. Dengan cara ini saya pasti Encik Md Kamal akan dapat berhubung semula Tee See Wee dan kawan2 yang lain. Encik Md Kamal bekerja di mana ye..? Tq

  30. Md Kamal on

    Aku baru teringat, si Haji!! mana dia? Tak de dalam gambar pun!!

    Nadia , I tak dapat kontek satu pun kawan lama I. Suma dah lost kontek! So far no one has contacted me on my e-mail. Please guys…wake up!

  31. BPboss on

    Yang duduk menyangkung di antara Wan Hasli dan Azmi Md Shah tu la Haji Norazam… Haji Brutal.

  32. lim poon on

    encik kamal kalau you mau jumpa mat fadil, you kena cari dia itu dekat jalan okid no 8 ka no 10 wa tak belapa ingat. Aaa dia punya rumah dekat saje dengan sekolah lim poon. Senang cari ma.. Itu Haji Norazam, gambar duduk sebelah Wan Hasli.Tq

  33. Md Kamal on

    lim poon, nama betul ape ha? Kalau PnC , hubungi saya di email. TQ

  34. zab on

    En.Kamal…saya adalah x student 71-76.Untuk makluman semua Lim Tin Tin dah berkahwin dg Ng Boon Lam.Cikgu Rahmat sedang Uzur dirumahnya dikg.Istana.Cikgu Mat Rais dah meninggal……

  35. adbp on

    Al Fatihah untuk Allahyarham Cikgu Mohamad Rais.
    Beliau ada 2 anak lelaki belajar di sekolah lim poon. Seorg nama Zulhizan. Abg Zulhizan tak ingat nama..BOleh tak saudara Zab berikan alamat Cikgu Rahmat, Ng Boon Lam tu..cikgu yang selalu digossipkan ngan Lim Tin Tin tu ke @ org yang berbeza.

    Doa kesejahteraan untuk semua guru-guru sekolah lim poon tahun 70an.

  36. karipap lecak on

    Encik Zab, ada alamat cikgu Rahmat…? Kalau balik bp nak gi tengok. Tq.

  37. Md Kamal on

    Quite disappointed, so far nobody has contacted me via email, eventhough they have responded through this blog! Everybody seems to keep themselves PnC and not interested to get in touch with the old buddies…. Sometimes I was thinking it is better to ask Philip to remove the photograph from this blog since it serves no purpose!! My intention to meet up with my long lost friends when I return to M’sia has now become uncertain. I understood that everybody now gets their own life/ family and busy forever! Anyway, thanks to those who have replied. Chiow!

  38. SALAM;
    Hampir menangis saya terjumpa ruangan ini. Syukor Alhamdulilah. I was from the same batch. Cikgu Daim masih teringat Jambul mu itu.Ok ler kalau some of you lupa my nick name dulu Tokek ada mamat tu gelar ‘anak lembu sepanyol’ tapi semua tu rupanya doa Contact me at
    Azhar Abdol Rahman
    Intraprenuer
    Kulim Livestock Sdn. Bhd.
    d/a Kulim Malaysia Berhad
    P.o. Box.705, Ulu Tiram.
    azhar@kulim.com.my
    013-7733732 (Farms office:TEreh Complex, Kluang).
    Farms: Ladang Tereh Selatan, Ldg Tereh Utara, Ladang Sg. Sembrong (all in Kluang) and feedlot at Ldg. Bkt Nyamuk Spg Renggam.

    Nampak gaya berkat/hikmah sindiran kawan, now InsyaAllah i am really dah jadi tokey lembu-Alhamdulilah.Fardu kifayah menyediakan makanan bersih untuk ummah akhir zaman ni. (dari gelaran anak lembu sepanyol tu dah bela lembu dah—teringat arwah Zainuri (accident while returning from UPM to BP).
    Alfatihah.

  39. MOHD HATTA on

    Salam semua,

    Alhamdulilah dapat membaca ruangan ini….berlinang airmata tu….Kamal Adnan…Hatta ni…call me at 012-7380212 or 016-7510707 sesiapa di 5 Hijau…Cikgu Ho Ah Huat / Cikgu Daim baik dengan saya….Call me kkwan…saya ada no hp Nazrin Sulaiman, Syed Ismail, Nasir , Aminudin Majid, Azman Jumaad & Fadzil Arif….Call me…..

  40. Hamzah bin Hj Abdullah on

    Salam. saya Hamzah,saya berada di LPS pada tahun 1960 di SMC 1 A hingga tamat std 6 c. masa begitu pantas berlalu sekarang ni pun saya dah berumur 60 tahun,masa di LPS Headmaster ada lah mr Teoh Teng Kooi.Walau dah begitu lama masa berlalu namun ingatan semasa di LPS masih tidak dapat saya lupakan,saya ingin mencari rakan2 saya seperti Syed Hassan (nama gelaran nya mayong). Shukor bin Ghani. Syed Muhammad. Hatta bin Sandimin. Mohd Raji. Rahim Bakar. Alfonso.Borhan.Yatim dan yang lain2 sila hubungi saya ditalian 0132941668

  41. Azmi Abd Raof on

    Salam, saya ex student,from 1971-1976, last class 6 Hijau, looking for friends in primary school.
    Masa masuk menengah sepatutnya ke Dato Bentara Luar, tapi terpilih ke RK kelas ke High School Batu Pahat (1977-1981).
    Anyone who still remember me please email me at azmi-64@streamyx.com.
    Dulu stayed at lorong 3 Jln Zabedah. Banyak kenangan di LPS 1, Miss Lim memamg ada class, arwah Cikgu Md Rais pula amatla garang tapi hati baik.

  42. pak O on

    Assalamuallaikum & Salam Sejahtera kawan-kawan

    Saya masa tahun 77 tu kat kelas 5 merah. Tapi kenal la kat semua hero-hero 5 hijau ni. Dia orang ni memang pandai-pandai. Saya doa kan semua rakan-rakan lama di Sekolah Lim Poon ni sihat sejahtera, panjang umur, murah rezeki dan berjaya dalam hidup. Kepada semua guru yang pernah mengajar kami, saya nak ucap jutaan terima kasih kerana jasa mereka mendidik kita menjadi insan yang baik.

  43. Zulhizzan on

    Salam, baru terjumpa blog ni & gambar ni. Saya ada gambar ni. Indeed bapa saya Cikgu Md Rais sudah kembali ke rahmatullah tahun 1984.

    Masih kenal kebanyakan kawan2 termasuk arwah Rizal Rashid & Kamal Adnan. Saya ada jumpa Hj Norazam in mid-80s & Haris Mohmat yang kerja di MMHE, Pasir Gudang.

    Sapa2 kawan-kawan kalau nak contact saya boleh call 0197309353 atau email zulhizzan@yahoo.com. Kalau ada list number kawan2 yang kat BP, saya boleh call next time balik kampung kena kopi ke teh tarik.

  44. Md Mokhtar Hj A Manaf on

    Saya begitu terharu apb terjumpa blog ini. Ia secara langsung mengimbas kembali zaman saya belajar di LPS (1)walau pun saya berada di sana pada 1969 – 1974. Terima kasih di atas inisiatif Encik Md Kamal yg berkaitan. Fm that photo, I can recall back the place where we have our morning assembly. The head master then was Mr Teoh Teng Kui. Of course I still remember Cikgu Daim (with his jambul and how he comb it plus his blue Ford Capri), Cikgu Md Rais (with his vespa and volkswagon), the cute Miss Lim of course. Sorry, saya lupa nama cikgu yang sorang lagi tapi jasa beliau tak boleh lupa pasal selalu organised TV untuk tonton Perlawanan Tinju terutama Mohammad Ali kat Dewan terbuka sekolah dan pastinya movie Emergency kat bilik TV. Mana agaknya kawan saya pada waktu itu, Tan Boon Min dan Tan Boon Light sekarang ni. Ada ke LPS (1)Persatuan Bekas Pelajar? Assalam. Md Mokhtar Hj A Manaf (mammala62@yahoo.com/0192157712)

  45. Jeffrey Md Juah on

    Anybody from batch 1974-1979- 1 merah, 2 merah, 3 hijau, 4 hijau, 5 hijau dan 6 hijau?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>