Gambar gambar Sekolah Tinggi zaman dahulu….

The following pictures have been contributed by Lim Pei Xin, HSBP batch 1999-2003.

These are pictures of HSBP most likely in the 50s. 70s. (thanks tigersden for the correction) I am sure you can see the familiar buildlings.
Pei Xin managed to get hold of these pictures and have scanned them and emailed them over. Thanks PX!

HSBP-1.gif
HSBP-2.gif
HSBP-3.gif
HSBP-4.gif
HSBP-5.gif
HSBP-6.gif
HSBP-7.gif
HSBP-8.gif
HSBP-9.gif
HSBP-10.gif
HSBP-11.gif
HSBP-12.gif
HSBP-13.gif
HSBP-14.gif

This article has been viewed (3112) times

35 thoughts on “Gambar gambar Sekolah Tinggi zaman dahulu….

  1. tigersden on

    More likely 70s than 50s. Block Amanah and Block Budiman weren’t up till 1964 & 1968 respectively.

  2. Form Five 1974 Science 6 on

    Looks like the pictures were captured after 1974…cause some of new structures were not present in 73/74. Good old days. Nice effort . Thank you for the pictures

  3. Berzaman kau tegak berdiri
    Jasamu diingati
    Dari dulu hingga kini~

    Sekolah tinggi Kau Lah Kami…
    Aiya.. forgot

  4. AsRoL on

    gambar bersejarah yang kekal hingga kini menjadi tonggak kejayaan sekolah ini .kejayaan yang dikecapi amat membanggakan saya selaku pelajar sekolah ini.

  5. Genesis on

    Tigersden is right about the pictures are of the 70s because I just cannot figure out all those ‘new’ buildings and landscapping in the 60s. For your information, the school magazine was the ‘Pilot’ and it’s sad that some memorable things and traditions are lost because many ‘Guru Besar’ that came in the 70s,80s and 90s discontinued long treasured traditions. Most of them were not ‘High School Batu Pahat’ students before and they did not understand how we feel about our alma mater. For those of us who were part of this institution from High School Primary to High School Secondary, this place is special.

  6. Mohd Hisyammudin Kasmat on

    Berzaman kau tegak berdiri,
    jasamu diingati, dari dulu hingga kini,
    Sekolah Tinggi kau diingati,
    Kami Putera dan Puterimu sedia rela berbangga,
    kau cemerlang, kau gemilang sekolah tinggi kami julang..

    Asrama Sekolah Tinggi Batu Pahat,
    tahun 1996, 1997 dan 1998.
    1 RK 2, 2 RK 2 dan 3 RK 3.
    PMR 8B (Jadilah….)

  7. Berzaman kau tegak berdiri,
    jasamu diingati, dari dulu hingga kini,
    Sekolah Tinggi kau diingati,
    ko masih segar di ingatanku

    from 1995-1999

  8. deal0va_90 on

    aku lah putramu..
    kini atau kecewa..

  9. Alhamdulillah @ hisyam, 8b dalam P.M.R tu dah cukup bagus daripada aku, langsung tiada apa yang nak aku share kat sini…cuma yang ada hanyalah memori menjadi pelajar RANCANGAN KHAS. walaupun akademik aku terhenti setakat itu, aku tetap bersyukur kerana aku masih punya kehidupan… cuma di sini aku nak ingatkan, fikirlah semasak-masaknya sebelum membuat sesuatu keputusan. mungkin keputusan itu membawa impak yang sangat besar di dalam kehidupan seseorang. selagi sesuatu perkara itu boleh di selesaikan dengan cara berbincang, bawalah berbincang. hakikatnya, inilah aku yang satu masa dulu terpaksa membuat keputusan yang agak drastik kerana tidak sanggup mendengar cemuhan dan hinaan. thanks hisyam… i can’t say let bygone be bygone coz it was really hard to forget about our past. k r, kat sini aku bg alamat e-mail aku… xevil83@yahoo.com …kepada pelajar-pelajar RANCANGAN KHAS form 3 tahun 1997 yang masih boleh agak siapa aku…just send me your e-mail. or just visit me at http://www.myspace.com/xevil83

  10. haha..teringat zaman skolah2 dlu..
    high skool vs tigs..
    msti nk bersaing pasal result exam..
    tp tigs ttp no 1..
    yihhuuuu..

  11. effendi on

    1977-1982 memory lama bersama rakan yang tak dapat ku lupakan

  12. lun on

    I do really think that HS need to make a aggressive enhances on co-curriculum instead of just curriculum. A excellent and recognized premier school is not just focus on academic, it also need to focus on co-curriculum. My personally feel very sad that, nowadays my old school co-curriculum unable to compete with others secondary school in batu pahat even soccer, basketball and so on. High school boy show your ability now or never!!

  13. Hassim on

    After Mr Tok Kee Meng,Mr Lay Ho!!!where is our rugby team!!!Please do something like lun says!!!we need both not just academic!!!

  14. hamdan
    1978-1979
    School Runner and Footballer
    Now UiTM Sports Officer

  15. SBA on

    Aduhai sedihnya. Brought tears to my eyes, looking at those old pics.

    SBA KL

  16. Mohd Ridhuan on

    Berzaman kau tegak berdiri,
    Jasamu diingati,
    Dari dulu hingga kini,
    Sekolah Tinggi Kau diingati,
    Kami Putera dan Puterimu,
    Penuh Rela berbangga,
    Kau Cemerlang,
    Kau Gemilang, Sekolah Tinggi Kami Julang….
    Kini Aau Kecewa,
    Itu moo Perjuangan,
    Landasan Kami Semua,
    Untuk Ke Mercu Jaya…

    x student 1997-2001..
    Saya berBANGGA kerana menjadi salah seorang PELAJAR di HIGH SCHOOL BATU PAHAT.. dan menjadi pelajar pertama menerima PENGETUA PEREMPUAN iaitu PN ESHAH..selepas EN MOHD NOOR..

  17. mohd husini tahir on

    Saya kumpulan pertama memasukki Remove Form One A di High School Batu Pahat (1957). Rasa begitu kerdil bila mendengar pelajar-pelajar dari SMC (Special Malay Class) bercakap Inggeris. Tidak lupa kepada Allah Yarham Cikgu Ali Esa (Dato), En. Mustaffa Zahar, En Hassan Bin Hussien, yang mendidik saya sampai boleh berinteraksi dalam Bahasa Inggeris. Teringat bangunan satu tingkap beratap rumbia, tiang bendera yang ditembusi peluru Jepun (masih ada lagi hingga sekarang), yang tinggal ialah bangunan pejabat, dan makmal lama tukang kayu. Teringat juga mendiang Mr. Yap Beng Treck (Uncle Yap), Mr. Ang Hock Meng, Mr. Chandran, En. Jabbar Ahmad. Tak lupa Mr. Mathai
    dan Mr. Valdivale…….
    Setakat ini cerita HIGH SCHOOL saya ingin mendengar cerita-cerita lama dari kumpulah 1957-1962 – dari Mohd. Husini.

  18. Mohd Faiz Bin Mohamed on

    Saya Suka Cikgu SAinsss DAn TeknoooooooOOOoGiiiii
    Sebab dia suka tido dan Sebat Orang jerk..hehe

  19. mansor kiman on

    Salam. Ramai bekas pelajar HSBP jadi ternama sekarang. Adham Baba, Hisham Baba, Kamal Ahmad…orang kaya skrg ni. Hamdan Jaafar pun jadi pegawai besar la ni. Isa Mohideen & Johan Ibrahim ragging aku teruk juga dulu. Mat Botol aku nampak jadi tukang bagi ubat kat GH…kira ok la tu.. Rancangan Khas tu memang bagus tapi ramai budak-budak nakal yang ganggu pelajar yang betul-betul nak belajar.

  20. zul yong peng on

    bekas pelajar 81 – 85

    Adooi…kalau ingat masa kat asrama dulu rasa nak jumpa balik mamat senior 3 ekor ni.. ND Medan, Jeng Kengkang & Pqia. Tunggang langgang kita org junior dibuatnya. Tak boleh nak belajar. Nasib baik la semua group kami dah jadi org BERJAYA. Kalau sesiapa ada info mengenai 3 org senior kita ni…tolong reply ok. Buang yang keruh ambil yang jernih….

  21. rosdan on

    Saya dapat tahu Mat Jeng Kenkang sekarang ni kerja kontrak kat kampung dia. Tu la kena sumpah seranah dengan budak- budak yang teraniaya la tu. ND Medan tak tahu. PQia oooii teruk budak ni …tak tahu la jadi apa.

  22. eddy bp on

    Abang zul y peng.
    Saya dengar Zul Kengkang keje tanam anggur. ND Zainuddin motong gotah 5 pokok sehari. Sekor lagi tu…tak tahu.

  23. hamsan on

    kepada semua bekas pelajar asrama, perjumpaan hari raya selalunya diadakan pad hari raya kedua, semua dijemput hadir, tahun lepas aku jumpa mat jepun skrg ni kat UPM, zamri, kamal ahmad,tambi, rosli sham, suhaimi baba, YB samasul bahri & adham baba tak dpt dtg.
    aku tinggalkan waris kat sini..anak aku dah form 3..dok hostel gak..skrg aku kat UTHM..pt raja..contact2 la aku..012-7597908 atau 4537423 pej hubungan universiti & masyarakat

  24. Sukor YongPeng on

    hamsan, apa khabar ?
    aku rasa kau senoir aku kut.aku ting 1 1997. geng2 yg kau sebut tu
    memang kenal sangat ler masa di hostel dolu dolu.. warden kita (alamak tetiba luper lak nama – yg cikgu klantan tu) pas tu cikgu simen.. cikgu Mansor ..HM ismail MdDom. gambar2 kat atas cukup nostalgia lah.. 30 tahun dulu.. dolu masa panjat pago pi bando malam jumaat/sabtu..berani tu lalu sebelah dewan kul 11/12/mlm.pas tu kat pada tgh2mlm mcm ada orang kawat..adusss seram and menyeronokkan.. so tahun ni ada perjumpaan lagi kan..raya ke 2 yer..selalu buat di mana.hostel ker dewan sekolah.
    ok hamsan..insyallah aku contek kau nnti.
    walaikumusalamm..

  25. Kiding on

    Aku dok asrama dr 1977 – 1981 kat HSBP..pastu form 5 (1982) kena anta asrama kat Kolam Air tu……nakal giler gak la masa tu…geng baik aku tahing, mat nor, sahid, suhaimi concord, Alias (roy bdk sengarang, adnan kasak n stim (kg Istana) kire klau sorang buat salah semua kena rotan…tp x pe..kenangan…aku ngan sahid msih contact antara 1 sama lain…yg lain ntahlah…aku rindu kat karipap mat gian ngan kuah lecak dia tu…sape kenal aku bleh la emel aku…kotakkoyak@yahoo.com…salam semua….

  26. Mohd Saleh Abbas on

    SALAM buat penghuni asrama HSBP tahun 1971 hingga 1975. Masih lagi ingat nama kawan-kawan lama seperti Zainal amin, azman harun, hussin baba, sheikh abdul aziz, Yatim, Ramly, khairrudin, ismail, dan lain-lain. Di mana kalian ye… Selamat Hari Raya aidil fitri. Saleh 016-2215587 atau email saleh_cosmopoint@yahoo.com

  27. oldskool87-91 on

    HSBP 87-91… selamat hari raya semua.. tgk gambar ni ingat dolu2… la ni balik BP setahun sekali dua je…

  28. Form 5 Science 6 on

    Quote

    “April 15th, 2007 at 9:29 pm

    Looks like the pictures were captured after 1974…cause some of new structures were not present in 73/74. Good old days. Nice effort . Thank you for the pictures”

    Could the person who posted the comment no 2 to please e-mail me at the follwowing address: eutechn@yahoo.com

    I am one of the students in that particular class…our class teacher is Syed Ali…I can still recall those vivid memories eventhough it has been about 35 years..

    Good gracious memories!!

  29. Form 5 Science 6 on

    Note: Referring to pic 5 and 6:

    I’m still capable to recall the low wooden pagar was still ok in 1974…this was because the pagar ran perpendicular to the 100 metres stretch lines of the field… Thus I’m quite skeptical this photo was taken later than 1974..ahhh those memories. All of a sudden..tears dripping my eyes, looking at these old pics…

  30. Man Demam (1980-81) on

    Thanks Mr Bala…you are the good physics teacher i got credit on that subject…

  31. Onn Othman on

    Onn Bin Othman
    Batch 1982 – 1984
    1RK1, 2RK1, 3RK1.
    Stay asrama.
    1985 – ke MRSM Perlis.
    Contact aku at 016-7455696.

  32. Nasir Abd Malek on

    1975 – 1979
    The Best Years Of My Life

  33. Hisham on

    1981 – 1985

    Miss old time and old frenz… rindu sangat Cikgu2 kat sana … Ustaz Ali, Cikgu Salleh, En Mazlan, kalau di ingat kenakalan masa skool tu buat rasa nak balik aja masa skool lagi … kekawan mana sekarang bebudak RK & SP ?
    Pic kat atas tu buat terharu aja .. kalau balik BP kalau lalu kat HS tu sayu hati …
    Skg Brass band masih bernafas lagi ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>